Locknekratern - Det ultimata forntida spåret


Under vår 120-mila färd på Inlandsvägen E45 på väg från Nora till Boden i somras, blev vi åter igen inlockade av en vägskylt att stanna i en fager nejd och köra en kort bit till Tandsbyn ett par mil söder om Östersund i Jämtland.

Vägskylten lockade med ett meteoritnedslag!




Och där finns Locknekratern Geocenter. Tyvärr var utställningen inte öppen just då. Av ett anslag framgick det att det inte var någon liten meteorit precis som hade dumpit ned här.

Saxat från Åsa Frisks korta beskrivning med titeln Meteoritnedslag i havet
- utplåning och återhämtning av det marina djurlivet för 455 miljoner år sedan :
Under mellersta ordovicium skedde ett flertal meteoritnedslag i det hav som då täckte stora delar av Baltoskandia, en dåtida kontinent som inkluderar dagens Sverige. Ett av dessa nedslag skedde för 455 miljoner år sedan i Lockne, Jämtland. Området i Lockne låg vid denna tid ungefär 500 meter under havsytan. Nedslaget som skedde på havsbottnens avsatta kalkstenar orsakade att de och underliggande berg trycktes ned, dessutom kastades stora mängder vatten och bergmaterial uppåt och åt sidorna. Vattnet återsvallade och rev med sig mängder av material. Detta resulterade slutligen i en 7 kilometer bred och hundratals meter djup krater. På den nybildade havsbottnen påbörjades en ny avsättning av kalksten.

Efter meteoritens nedslag blev havsbottnen till ett katastrofområde på ca 100km² och allt lokalt djurliv utplånades. I de opåverkade delarna av havet fanns fortfarande det ordoviciska djurlivet kvar. Organismerna i detta hav bestod till stor del av trilobiter, tagghudingar, musselkräftor, brachiopoder och ortoceratiter. Dessa kunde slutligen återkolonisera havsbottnen i kraterområdet.


Det framgick inte huruvida denna s k orsten utanför utställningen har något att göra med meteornedslaget.


Intill utställningen fanns denna stagade (!) hässja. Jag har aldrig sett en stagad hässja tidigare. Kanske något i avvaktan på ett eventuellt nytt meteoritnedslag :-). I Japan stagar man parkträd för att de inte ska brytas av i samband med de vanligen förekommanade jordbävningarna.

Kommentarer